Reciklaza stakla u Srbiji

Write By: admin Published In: Staklo Created Date: 2013-03-11 Hits: 5474 Comment: 0

Da li ce Srbija ikada zapoceti ozbiljnije recikliranje staklene ambalaze?Postoji nezvanicni podatak da Srbija uveze preko 200 000 tona stakla ,uglavnom staklene ambalaze za potrebe prehrambene industrije.Uvoze se flase za vina,boce za rakiju ,tegle ....

Proces recikliranja stakla obuhvata pretvaranje odbačenog stakla u korisni proizvod. Staklo je idealan materijal za reciklažu, jer se može skoro beskonačno puta reciklirati i iznova koristiti.

 

Značaj recikliranja stakla ogleda se u sledećim činjenicama:

 

  1. Smanjenje količine otpada, a samim tim i troškova skladištenja otpada i rada deponija;
  2. Smanjenje količine prirodnih sirovina za proizvodnju stakla (pesak, soda i dr.);
  3. Smanjenje utroška energije potrebne za topljenje staklarske mešavine upotrebom veće količine otpadnog stakla, odnosno staklenog krša. Za svakih 10% veće količine staklenog krša u staklarskoj mešavini od koje se topljenjem pravi staklo, potrebno je 3% manje energije za topljenje, a emisija CO2 u atmosferi je manja za 7%. Samim tim smanjuje se proizvodna cena stakla, a smanjuje se i zagadjenje čovekove okoline.
  4. Upotrebom staklenog krša, zbog manje termičke opterećenosti, produžava se i vek trajanja staklarske peći, što takodje proizvodnju stakla čini jeftinijom.
Tags: opencart

Leave A Comment

Captcha


Latest Blog

Staklarska industrija u Srbiji

Srbija godišnje uvozi staklo vredno više od 80 miliona ev...

Reciklaza stakla u Srbiji

Da li ce Srbija ikada zapoceti ozbiljnije recikliranje staklene ambalaze?Postoji nezvanicni podatak da Srbija uveze preko 200 000 tona stakla ,uglavnom staklene ambalaze za potr...

Rucno pravljenje stakla

Zatvoreni pogoni za rucno pravljenje stakla u Srpskoj fabrici stakla.

...